TTO (TweeTalig Onderwijs) op havo en vwo

Het landelijke netwerk tto heeft een site waar je allerlei informatie over tweetalig onderwijs kunt vinden: www.ikkiestto.nl.

Wil jij graag een kei worden in Engels? Ben jij nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Zoek je een uitdaging? Dan is tweetalig onderwijs (tto) misschien wel iets voor jou!

Wat is tto?

Tweetalig onderwijs is een uitdagende onderwijsvorm waarbij je in de onderbouw tussen de 50% en 70% van je vakken in het Engels les krijgt. Bovendien krijg je naast de normale lessen Engels het vak Global Perspectives waarin je leert kritisch na te denken over verschillende uitdagende thema’s door onderzoek te doen, te analyseren, te reflecteren, samen te werken en te communiceren vanuit het lokale, nationale en globale perspectief.

Op het tweetalig onderwijs leer je je grenzen te verleggen door de manier van werken in de klas. Letterlijk ga je trouwens ook over de grenzen heen, want Europese en internationale oriëntatie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Dit betekent dat je gedurende de eerste drie jaar op verschillende manieren kennismaakt met Europa en de wereld daarbuiten. Belangrijk zijn daarbij de activiteiten waarbij contacten met leerlingen in het buitenland worden gelegd. In de eerste klas reis je al naar Groot-Brittannië en daarna heb je nog een keer in de onderbouw een uitwisseling met Engelssprekende leeftijdgenoten. In de bovenbouw staat een uitwisseling met leerlingen uit Amerika op het programma.

Niet alleen wordt meer dan de helft van jouw vakken in de onderbouw in het Engels gegeven, de boeken en andere lesmaterialen die gebruikt worden zijn ook in het Engels. We beginnen hiermee al direct in de brugklas, maar we vinden het in het begin niet erg als je soms het Nederlands nog even nodig hebt. Wij helpen je om Engels te leren spreken en denken. Daarvoor hebben we zelfs enkele docenten die native speakers zijn. Dat zijn docenten die Engels als moedertaal hebben. Je zult verbaasd zijn hoe snel je goed Engels spreekt in de brugklas. Aan het einde van de derde klas krijg je het tto-certificaat.