Waarom?
- De toekomstige wereld waarop wij jongeren voorbereiden is voortdurend in beweging, onderwijs moet meebewegen en liefst pro-actief.
- Het is onze opdracht om leerlingen betrokken en gemotiveerd te laten leren, dat realiseren we door:
- De lesstof beter aan te laten sluiten bij hun leerbehoeften (maatwerk) met daarbij horende keuzeruimte voor de leerling
- Goede feedback op de leerresultaten te geven
- De leerling op zichzelf te laten reflecteren
- Leerlingen zijn op school bezig met leren in plaats van met presteren.
- De school is vooral de werkplek.
- Leerlingen weten aan het einde van hun schooltijd hoe ze hun toekomst willen vormgeven, doordat zij weten waar hun ambities en talenten liggen.
- Leerlingen leren zelfstandig en autonoom te handelen.
- Leerlingen nemen verantwoordelijkheid en nemen positief kritisch deel aan de samenleving.
- Leerlingen ontwikkelen een goed zelfbeeld en weten zich te verhouden tot politiek, cultuur, sport en religie.
Onderwijsontwikkeling in beeld
Wat?
- De lessen worden zoveel mogelijk in blokken van 90 minuten aangeboden, zodat leerlingen minder vakken op een dag krijgen en meer de diepte in kunnen tijdens de lessen en/of een keuze kunnen maken om in het tweede deel van de les voor een ander vak aan de slag te gaan/les te volgen.
- De lessen zullen steeds meer een formatief karakter krijgen, waardoor de leerlingen regelmatig feedback krijgen op hun leerproces en op zichzelf reflecteren. Zo zijn cijfers niet langer leidend, maar neemt de kwaliteit van het leerproces toe omdat docenten en leerlingen bewuster op de lijn van de ontwikkeling focussen.
- Leerlingen krijgen begeleiding bij hun leertraject; dit doen we met coaches die op regelmatige basis individuele coachmomenten met hen hebben. Overigens is iedere docent voor het eigen vak ook coach voor de leerling.
- Aan het begin en einde van de dag organiseren we de ‘check-in’/‘check-out’. In deze blokken zijn er coachmomenten en ligt de focus op ontwikkeling van vaardigheden of extra hulp bij het vakinhoudelijk deel. Denk bijvoorbeeld aan vakondersteuning, kunst- en sportklassen, TEF-activiteiten, onderzoekend leren, debatclub, Pharos) of een invulling die past bij een specifiek taal. Ook kunnen er toetsen worden ingehaald of besproken en er kan bijvoorbeeld een extra les worden gepland.
- Op termijn komt er ook de ruimte voor leerlingen om zelf te kiezen welke les ze op een bepaald moment willen volgen.