Gymnasium & IB; Debatteren over Europese thema’s

29 jan

Het weekend van 13 en 14 januari namen zeven leerlingen van onze school deel aan het Europees Jeugd Parlement: Davy van der Schoot (6 gymnasium), Meike van Bokhoven, Tessa Chambon, Nova Mijnsbergen en Sergio Waij (5 gymnasium), Nick van den Biggelaar (5 atheneum) en Dries Verhoeven (4 gymnasium). Ze zijn allen lid van onze debatclub. Deelname aan dit debat is ontstaan uit een samenwerking tussen het gymnasium en het vak IB (International Bacchalaureate).

Scholieren van verschillende Nederlandse scholen kwamen in Zundert en Breda samen om te debatteren over actuele Europese thema’s als werkgelegenheid, terrorisme en vluchtelingenproblematiek. De leerlingen werden verdeeld over verschillende commissies. Zaterdag kregen ze de tijd om zich in de onderwerpen te verdiepen. Zondag werden de debatten gevoerd in het stadskantoor van de stad Breda. De voertaal -hoe kan het ook anders in een Europees kader- was Engels.

Het debat in Breda was het laatste van een reeks voorrondes waarbij scholen geselecteerd worden voor de Nationale ronde in Utrecht. Het Europees Jeugd Parlement wil volgens de eigen website dat jongeren zich ontwikkelen tot politiek bewuste en verantwoordelijke burgers. Meer begrip voor Europa staat daarbij centraal.

Peter Antonissen