Excursie Louvre Lens Lille

2 nov

Het was voor het eerst dat de docenten Frans van het Dr Mollercollege een excursie organiseerden naar het Louvre Lens, de succesvolle dépendance van het beroemde het Musée du Louvre in Parijs. Sinds de opening in december 2012 heeft het Louvre Lens van de stad Lens, die midden in de ooit grauwe Noord-Franse mijnstreek ligt, een toeristische trekpleister gemaakt. Een modern licht gebouw met veel glas en een indrukwekkende collectie in de grote Galerie du Temps! In de Tijdgalerij bleken vele unieke kunstwerken uit de Egyptische, Griekse en Romeinse Oudheid te zien: de godin Bastet in de vorm van een kat en een vaas met begrafenisrituelen erop geschilderd, bijvoorbeeld. Mede-begeleidster en docent klassieke talen Mw Cohen stond met enkele leerlingen verbluft stil bij een zeer zeldzaam beeld van de mysterieuze Perzische zonnegod Mithras bezig met het offeren van de stier. Er was een gehurkte Venus te zien  uit de tijd van de Zonnekoning, prachtig voorbeeld van het Frans classicisme.

 

Onze leerlingen met het vak Frans uit 5-6 vwo en hun vakdocenten Mw Gautheron en Mw van Huijgevoort misten een route om de kunstwerken op waarde te schatten en er beter naar te kunnen kijken. Bij een volgende keer hopen we onze excursiegangers wel een rondleiding (visite guidée en français, bien sûr) met een thema naar ieders eigen keuze te kunnen aanbieden. Dat was nu niet gelukt: alle rondleidingen in het Louvre Lens waren al lang volgeboekt tot het einde van het jaar.

 

Het tweede deel van de excursie op donderdag 26 oktober 2017 bracht ons naar Lille. Voor de meesten van ons betekende dat het weerzien van een bruisende stad die hip en historie verenigt. Een bezoek van een paar uren, waarin je een beetje wilt rondkijken, relaxen en razen, shoppen en smikkelen, is dan eigenlijk te kort! We hadden er met zijn allen best willen overnachten en meer tijd willen besteden.  Nu hebben de leerlingen er vrije tijd gehad en enkele praktische opdrachten uitgevoerd. We hebben samen gegeten bij restaurant Hippopotamus. De Franse touch was er in elk geval bij het dessert. Die was er ook toen er op de terugweg in de bus prijzen vielen voor bijzondere verrichtingen: we reikten madeleines en tartelettes au chocolat of au citron uit aan koppels die zich met spreekopdrachten in het Frans wisten te onderscheiden. Bravo! En we kijken uit naar het effect van de extra prix d’encouragement (aanmoedigingsprijs).

Hannie van Huijgevoort, docent Frans