Mollerleerlingen ‘ontsnappen’ uit de bibliotheek

Onze zeven brugklassen maakten deze week op een speelse manier kennis met de jongerenafdeling van de Bibliotheek Waalwijk. De jongerenafdeling veranderde in een escaperoom en de leerlingen moesten de code van de kluis kraken.

Nadat de leesconsulente van de bibliotheek, Moon de Jong, uitleg had gegeven over de indeling van de jongerenafdeling, gingen de teams fanatiek op zoek naar aanwijzingen in de jeugdboeken. Het kraken van de code vroeg om samenwerking, kennis van topografie, het kunnen leggen van verbanden en het snel kunnen zoeken van informatie. Het team dat het eerste de code van de kluis kon kraken, was de eervolle winnaar van de klas.

Het spelen van het biebescapespel is één van de vele activiteiten die wij samen met de bibliotheek Waalwijk organiseert. Zo krijgen alle leerlingen een bibliotheekpasje van de Bibliotheek Midden-Brabant, geeft de leesconsulent gastlessen op school over voorlezen en het kiezen van het juiste boek, staat er een boekenkast in de school en vinden er zowel in de bibliotheek als op school activiteiten voor de leerlingen van de verschillende leerjaren plaats.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het lezen van boeken goed is voor de ontwikkeling van jongeren. Het heeft niet alleen effect op hun taalkennis en intelligentie, maar ook op hun sociaal welbevinden en empathisch vermogen. Door de samenwerking hopen we samen met de Bibliotheek Midden Brabant jongeren te enthousiasmeren voor het lezen van boeken.

Bij het biebescapespel is dit zeker gelukt; het enthousiasme van de leerlingen was in de hele bibliotheek te horen!