Decanaat

Zelf sturing geven aan je (leer)loopbaan zodat je een leven lang keuzes kunt maken in een snel veranderende studie- en beroepenwereld: daarover gaat Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding (LOB).

 

Op het Dr. Mollercollege maak je twee toekomstbepalende keuzes: de profielkeuze in klas 3 en de studiekeuze in het eindexamenjaar.

Vaardig zijn in het maken van deze én volgende loopbaankeuzes gaat echter niet puur en alleen over het verkrijgen van informatie over de mogelijkheden. Het is ook van belang dat je actief onderzoekt wie jij bent en wat jij wilt én dat je in de praktijk ervaringen opdoet. Daarom wordt ook in de andere leerjaren op het Dr. Mollercollege aandacht besteed aan LOB, in verschillende vormen.

 

We streven ernaar dat je, na het behalen van een havo- of vwo-diploma, de school verlaat met een aantal competenties om je leven lang loopbaankeuzes te kunnen maken (volgens het gedachtegoed van hoogleraar Marinka Kuijpers):

1: Kwaliteitenreflectie (Wie ben ik en wat kan ik?)
2: Motievenreflectie (Wat wil ik en waarom wil ik dat?)
3: Werkexploratie (Waar vind ik werk dat bij me past?)
4: Loopbaansturing (Hoe bereik ik dat? Wat moet ik daarvoor doen?)
5: Netwerken (Wie kan me daarbij helpen?)

 

Je wordt tijdens dit doorlopende LOB-traject begeleid door je mentor. Ook kun je bij je mentor terecht met vragen over jouw LOB-traject en eventuele twijfels.

 

Wanneer je na contact met de mentor nog vragen of onduidelijkheden hebt, kan je mentor je doorverwijzen, of maak je zelf een afspraak met Simone Kouwenberg, de decaan op school. Zij is te bereiken via Magister en s.kouwenberg@drmollercollege.nl, en is aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag in A1.06.

 

Met concrete vragen over opleidingen en beroepen kun je terecht bij de decaan, maar informatie hierover kun je ook op internet vinden. Kijk eens op één van de volgende websites:

  • Klik hier voor een overzicht van profielen gekoppeld aan opleidingen
  • Klik hier voor informatie over alle mbo, hbo en wo-opleidingen in Nederland
  • Alle informatie over studeren of bekijk dit filmpje
  • Aanmelden voor vervolgstudie: studielink.nl
  • Informatie over studiefinanciering: duo.nl of bekijk de webinar van Duo
  • Klik hier voor informatie over stages, studeren of werken in het buitenland.

 

De decaan kijkt er, samen met mentoren en vakdocenten, naar uit om je te begeleiden bij het maken van keuzes voor jouw toekomst, want samen maken we jouw ambities waar!